Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Cardiology, δείχνει πως τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 67.278 ενήλικες, ηλικίας 43,8 ετών κατά μέσο όρο, τους οποίους παρακολούθησαν για 8 χρόνια. Συνολικά, το ποσοστό εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής βρέθηκε να είναι υψηλότερο μεταξύ των παχύσαρκων εθελοντών. Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης της διαταραχής φάνηκε να είναι 40% υψηλότερος στους παχύσαρκους ενήλικες. Επιπλέον, η παχυσαρκία συσχετίσθηκε με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη κατά 45% και 51%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παραπάνω συσχέτιση πιθανόν να εξηγείται από το στρες και το φορτίο με το οποίο επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία εξαιτίας της παχυσαρκίας. Επιπλέον, συστήνουν στους επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τους παχύσαρκους ενήλικες σχετικά με τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, με στόχο την έγκαιρη διάγνωσή της.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η απώλεια βάρους θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής σε παχύσαρκους ασθενείς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr