Η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, επιβεβαιώνει τη σχέση που συνδέει το υπερβάλλον σωματικό βάρος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δείχνοντας
πως η σταδιακή αύξηση του βάρους μετά την ηλικία των 20 ετών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 400.000 ενήλικες, ηλικίας 50-71 ετών. Κατά την έναρξη των δύο μελετών, ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταγράψουν το τρέχον σωματικό βάρος και ύψος, καθώς και το βάρος και ύψος που είχαν στην ηλικία των 20 και 50 ετών. Στο διάστημα παρακολούθησης των συμμετεχόντων, καταγράφηκαν 633 και 415 περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, αντίστοιχα.

Συγκριτικά με τους εθελοντές που διατήρησαν σταθερό και υγιές σωματικό βάρος, εκείνοι που δήλωσαν ότι ήταν υπέρβαροι στην ηλικία των 20 ετών, φάνηκαν να έχουν 60-80% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον, βρέθηκε πως οι ενήλικες που αύξησαν το βάρος τους κατά 15-20 κιλά, καταλήγοντας να είναι παχύσαρκοι στην ηλικία των 50 ετών, είχαν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πώς η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δύο μορφών καρκίνου με πολύ μικρό ποσοστό επιβίωσης και συνεπώς, τονίζουν τη σημασία της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr