Η πρόωρη εμφάνιση περιόδου στα κορίτσια σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία και παχυσαρκία

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σχετίζεται με προβλήματα υγείας, άμεσα ή έμμεσα. Κάτι που όμως δεν έχει διερευνηθεί αρκετά είναι το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την έναρξη της περιόδου ενός κοριτσιού.

Η πρόωρη εφηβεία και η από νωρίς έναρξη της περιόδου για ένα κορίτσι μπορεί να είναι κάτι που δεν αξιολογείται ιδιαίτερα από πολλούς γονείς. Παρολαυτά, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα έχει συνδεθεί με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, καθώς επίσης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μέχρι και κατάθλιψη. Η ανάπτυξη του στήθους αποτελεί μια ένδειξη έναρξης εφηβείας για ένα κορίτσι.

Νέα στοιχεία έρχονται να συσχετίσουν σήμερα το υψηλό σωματικό βάρος στα κορίτσια με την πρώιμη ανάπτυξη του μαστού.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Παιδιατρικό νοσοκομείο του Σινσινάτι των ΗΠΑ φάνηκε η παιδική παχυσαρκία παίζει βασικό ρόλο στη μείωση της ηλικίας έναρξης ανάπτυξης του μαστού στα σημερινά κορίτσια.
Η έρευνα συμπεριέλαβε στοιχεία από 1.200 κορίτσια, στο πλαίσιο του κυβερνητικού ερευνητικού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού και το περιβάλλον.
 Σύμφωνα με τους ερευνητές κάθε κορίτσι σήμερα εκτίθεται σε πολλαπλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων δεν υπήρχαν παλιότερα και ενδέχεται να επηρεάσουν την έναρξη της εφηβείας τους.
 Εξ αυτών και το υψηλό σωματικό βάρος, που φαίνεται ότι μπορεί να έχει άμεση σχέση με την πρόωρη εφηβεία σε ένα κορίτσι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr