Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού προστατεύει την ακοή και τον εγκέφαλο

Τόσο το κόκκινο κρασί όσο και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν μια φυσική φαινολική ένωση τη λεγόμενη ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυτοχημική ένωση η οποία αποτελεί μέρος της άμυνας του σταφυλιού με σκοπό να το προστατεύει από οξειδωτικές υποβαθμίσεις και άλλες επιβλαβείς διαδικασίες που μπορούν να επάγονται από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από μικροοργανισμούς.

Παρά το ότι αποτελεί μέρος της άμυνας ορισμένων φυτών πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα τις έχουν αποδώσει και μοναδικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ αυτών φαίνεται να προστίθεται και η προστασία που μπορεί να ασκεί έναντι της έκπτωσης τόσο της ακουστικής όσο και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σε μία εργαστηριακή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο Henry Ford στο Detroit και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Otolaryngology-Head and Neck Surgery, φάνηκε ότι τα πειραματόζωα τα οποία εκτέθηκαν σε ήχους, που προκαλούσαν προοδευτική απώλεια της ακοής, υπέστησαν μικρότερη βλάβη όταν προηγουμένως είχαν καταναλώσει ρεσβερατρόλη.
Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμπλέκεται στους μηχανισμούς φλεγμονής και στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποκρίνεται στο τραύμα, γεγονός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως και στην απώλεια ακοής και μνήμης.

Επιδημιολογικές μελέτες και κλινικές δοκιμές μένουν να διεξαχθούν για να επιβεβαιώσουν τα ενδιαφέροντα αυτά ευρήματα και στους ανθρώπους.
Ως τότε ας απολαύσουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μεταξύ άλλων ίσως προστατεύσουμε και την ακοή μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr