Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο συστατικό, απαραίτητο για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Η ανεπάρκεια του αποτελεί μία από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις που εμφανίζουν τα παιδιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας και συμπτωμάτων όπως ατονία, εύκολη κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις ή και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά τη διατροφή ενός παιδιού, ώστε να μην του λείψει ο τόσο σημαντικός και απαραίτητος σίδηρος.

Παρολαυτά η πρόσληψή του φαίνεται ότι δεν είναι επαρκής. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης ΠΑΜΕΔΥ, μιας πολύ σημαντικής μελέτης που έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φαίνεται ότι ποσοστό 35 % του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε σίδηρο. Είναι λοιπόν σημαντική η ενίσχυση τις διατροφής όλης της οικογένειας με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο.

Στις πιο πλούσιες πηγές του περιλαμβάνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι) , τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα θαλασσινά. Από την άλλη, σημαντικές ποσότητες σιδήρου περιέχουν και ορισμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικότερα το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα (κυρίως τα βερίκοκα) και οι ξηροί καρποί (κυρίως το σουσάμι και ο πασατέμπος), οι νιφάδες βρώμης, καθώς επίσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης. Ωστόσο, ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης, γι’ αυτό και προτείνεται η ταυτόχρονη κατανάλωση κάποιου τρόφιμου με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι), καθώς έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απορρόφηση.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παγκοσμίως ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών ελλείψεων του πληθυσμού είναι ο εμπλουτισμός τροφίμων με συγκεκριμένα συστατικά. Προς την κατεύθυνση αυτή και με σημείο αναφοράς τη μελέτη ΠΑΜΕΔΥ που αναφέραμε παραπάνω, κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο ψωμί για τοστ, το οποίο αποτελεί πηγή σιδήρου, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη του σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια. Συνδυάζοντας το μάλιστα με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, θα έχετε ένα πλούσιο διατροφικά γεύμα , φροντίζοντας τον οργανισμό σας

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr