Η σημασία της πρόσληψης βιταμίνης D

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, δείχνει πως οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα που λαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.000 ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 12 ετών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έναρξη της μελέτης ήταν 62 έτη.

Συνολικά, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D βρέθηκε να σχετίζεται με 30% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα που φάνηκαν να συνδέονται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα, ήταν μεταξύ 42 και 100 nmol/l.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της πιθανότητας θανάτου σε ασθενείς με καρδιοπάθειες.

Ακόμη, σχολιάζουν πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόση βιταμίνη D θα πρέπει να λαμβάνει κάθε ασθενής ώστε να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα, καθώς αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κλείνοντας, συστήνουν την τακτική μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr