Η σημασία της υγιεινής διατροφής για ασθενείς με καρκίνο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JNCI Cancer Spectrum, δείχνει πως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε καρκινοπαθείς ασθενείς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.200 ασθενείς με καρκίνο, τους οποίους παρακολούθησαν για 17 χρόνια. Για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Healthy Eating Index, με τα μεγαλύτερα σκορ να υποδηλώνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και «μέτρο» στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι καρκινοπαθείς με τα υψηλότερα σκορ στον παραπάνω δείκτη είχαν 65% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από τη νόσο, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλά σκορ. Ακόμη, αν και εξετάστηκε η μεμονωμένη επίδραση διαφορετικών ομάδων τροφίμων, μόνο το συνολικό διατροφικό πρότυπο φάνηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας θανάτου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις φαίνεται πως η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης ασθενών με καρκίνο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr