Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι ένα πρόβλημα υγείας που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί σαφέστατα έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν. Πέρα από τις συστάσεις για τα βασικά γεύματα της ημέρας και το τι πρέπει αυτά να περιέχουν, οι ειδικοί σήμερα εστιάζουν στη σημασία του snacking στην καλύτερη διαχείριση και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Έτσι φαίνεται ότι τα snack που επιλέγει κανείς είτε είναι στο σπίτι είτε στη δουλειά, μπορεί, όταν δεν είναι τα κατάλληλα, να προσδίδουν πολλά κορεσμένα λιπαρά (τα οποία σχετίζονται με αύξηση της χοληστερόλης). Στον αντίποδα η σωστή επιλογή snack μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών. Ας μείνουμε λοιπόν στη θετική πλευρά του νομίσματος και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε μέσα από το σωστό snacking να ωφελήσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας.

Ένας από αυτούς τους τρόπους λοιπόν είναι να καταναλώνουμε σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες που ενισχύουν την ενέργειά μας. Σε αυτά ανήκουν κατά κύριο λόγω τα Cream Crackerς από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες. Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών και προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη. Ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός κλινικών δεδομένων έχει δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Τα Cream Crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες μπορούν μάλιστα να συνδυαστούν με κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών, όπως άπαχο ανθότυρο, τυρί τύπου Cottage, Κατίκι δομοκού και κομμένα λαχανικά. Επίσης, στη περίπτωση που θέλουμε να φάμε ένα γλυκό σνακ, μπορούμε να συνοδεύσουμε τα Cream Crackers με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγο μέλι, μαρμελάδα ή ταχίνι . Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά τα επιλογές μας:

Snack για μείωση της χοληστερόλης

• Cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες με ανθότυρο και ντοματίνια
• Cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες με τυρί τύπου Cottage και κομμένα καροτάκια
• Cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες με φέτες αγγουράκι και Κατίκι Δομοκού
• Cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες με μέλι/μαρμελάδα/ ταχίνι με μέλι
• Άπαχο γιαούρτι με μέλι και cream crackers από κριθάρι και βρώμη με β-γλυκάνες

Εύκολες πρακτικές και υγιεινές επιλογές για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας και να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr