Η σόγια  κατά του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνοντας σόγια μπορεί να βελτιωθεί η πρόγνωση διαγνωσμένων ανδρών με καρκίνο στον προαστάτη.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η προσθήκη περίπου 60 γραμμαρίων σόγιας στη διατροφή των πασχόντων έχει επιφέρει καλύτερα επίπεδα του PSA. Η επίδραση της σόγιας φάνηκε στη συγκεκριμένη μελέτη ,σε άνδρες που θα υποβάλλονταν σε προγραμματισμένη προστατεκτομή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες που στη διατροφή τους κατανάλωναν ψωμί από σογιάλευρο ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σόγια και λιναρόσπορο πέτυχαν αισθητή μείωση στα επίπεδα του PSA σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν σιτηρά χωρίς τη σόγια.
Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα προκύπτουν και από την κατανάλωση ροφημάτων σόγιας.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της σόγιας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα)οι οποίες δρουν έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Πιο ειδικά, τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα ανδρογόνα επιδρώντας στους υποδοχείς τους και παράλληλα μπορούν να καταστείλουν την αγγειογένεση καρκινικών κυττάρων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr