Η σόγια μειώνει τη χοληστερίνη μας και όχι μόνο

Ποικίλα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως η σόγια, είναι λιγότερο αθηρογόνες συγκρινόμενες με εκείνες οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με πρωτεΐνη σόγιας στον άνθρωπο οδηγεί σε μέτρια ελάττωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα αυτών.

Η υποχοληστερολαιμική και υποτριγλυκεριδαιμική ιδιότητα της σόγιας οφείλεται στην επαγόμενη αύξηση της απέκκρισης των χολικών αλάτων, στην αύξηση της δραστηριότητας των υποδοχέων της LDL, στις πιθανές οιστρογονικές δράσεις των ισοφλαβονοειδών της και στη ρύθμιση άλλων ορμονών οι οποίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και εντάσσοντας τη σόγια σε αυτή μπορούμε να έχουμε ένα πρόσθετο όφελος στο λιπιδαιμικό προφίλ μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr