Η θρεπτική αξία των καρυδιών

Οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα ευεργετικά τους οφέλη για την υγεία, τονίζοντας τη σημασία της ένταξής τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Στην κατηγορία αυτή, τα καρύδια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση, λόγω της «υπεροχής» του διατροφικού τους προφίλ σε ορισμένα συστατικά και της ισχυρότερης συσχέτισής τους με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα καρύδια προσφέρουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών. Ωστόσο, το συστατικό στο οποίο οφείλουν τη διατροφική τους «ιδιαιτερότητα» είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καρύδια, αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση καρυδιών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι τα καρύδια ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων.

Παράλληλα, πλήθος ερευνητικών δεδομένων έχει συνδέσει την κατανάλωση καρυδιών με την υγεία του εγκεφάλου, καθώς φαίνεται ότι τόσο ορισμένα συστατικά που περιέχονται στα καρύδια, όσο και η συνεργιστική τους δράση, οδηγούν σε βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία και πιθανότατα δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος.

Από την άλλη, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καρύδια φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου. Τέλος, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως τα καρύδια ενδεχομένως σχετίζονται και με την ποιότητα του ύπνου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά δείκτες που σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr