Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, που διεξήχθη από το Rice University και το University of California και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν πεθαίνουν την ώρα της συγκομιδής τους, αλλά φαίνεται να απαντούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες εκτίθενται μετά από αυτή.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσομοίασαν στο εργαστήριο τον κύκλο της ημέρας και της νύκτας για να ελέγξουν πώς τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να διατηρούν και μετά τη συγκομιδή τους εσωτερικούς βιολογικούς ρυθμούς που έχουν και πριν από αυτή.

Μεταξύ των φρούτων και λαχανικών που εξέτασαν ήταν το σπανάκι, το μαρούλι, η γλυκοπατάτα, τα κολοκυθάκια, το καρότο και τα μύρτιλλα.

Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η αποθήκευση των λαχανικών και των φρούτων σε σκοτεινά μέρη, όπως στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να διατηρήσουν τους βιολογικούς ρυθμούς τους. Η διατήρηση των βιολογικών ρυθμών τους είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς με αυτό τον τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παράγουν αντιοξειδωτικά συστατικά με σκοπό να προστατευθούν έναντι πιθανών απειλών. Όμως, με αυτό τον τρόπο διατηρούν το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενό τους εφοδιάζοντάς μας με τα ευεργετικά αυτά συστατικά τους.

Έτσι, οι ερευνητές κατάληξαν ότι η διατήρηση των εσωτερικών κύκλων των φρούτων και των λαχανικών μετά τη συγκομιδή τους με την αποθήκευσή τους εκτός ψυγείου ή ραφιού φαίνεται να είναι συμφέρουσα ως προς την παραγωγή συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών συστατικών γεγονός που θα μπορούσε να ασκεί και οφέλη στην υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr