Τα άσθμα είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί φλεγμαίνουν και πρήζονται με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η διάμετρος τους οδηγώντας σε προβλήματα αναπνοής.
Οι ασθενείς λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, φάρμακα με σημαντικές παρενέργειες, ενώ παράλληλα πολλοί ανθίστανται στη συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης από το πανεπιστήμιο King’s του Λονδίνου, η οποία προσδιόρισε ένα μηχανισμό μέσω του οποίου η βιταμίνη D θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη συμπτωματολογία του άσθματος και να αποτελέσει μια μορφή εναλλακτικής θεραπευτικής προσέγγισης με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D φάνηκε να μειώνει σημαντικά την έκκριση μια πρωτεΐνης από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία φαίνεται να επιδεινώνει τη συμπτωματολογία της νόσου και να αυξάνει την αντίσταση στη δράση των κορτικοστεροειδών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλή και χρήσιμη πρόσθετη θεραπεία. Μάλιστα, πρόσθεσαν πως εάν κλινικές μελέτες δείξουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τη δοσολογία των κορτικοστεροειδών το γεγονός αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των πασχόντων.

Τα παρόντα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία του σώματος, αποτελώντας το «φάρμακο» για πολλές παθολογικές καταστάσεις…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr