Η βιταμίνη D σχετίζεται με καλή φυσική κατάσταση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D στο

αίμα με την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, δηλαδή την ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων να παρέχουν οξυγόνο στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, που αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της φυσικής κατάστασης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.995 ενήλικες, ηλικίας 20-49 ετών. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, είχαν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με καλύτερη φυσική κατάσταση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία. Ωστόσο, σχολιάζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες, ώστε να προσδιοριστούν τα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D για βέλτιστη καρδιοαναπνευστική λειτουργία και να εξεταστεί η επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων στη φυσική κατάσταση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr