Η βρώμη στην καθημερινή μας διατροφή

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με αξιοσημείωτη διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες,
βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά και είναι χαμηλή σε νάτριο και διαιτητική χοληστερόλη.

Οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στη βρώμη βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων αίματος, γι’ αυτό και θεωρείται ένα πολύτιμο δημητριακό για άτομα με υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτό το πεδίο βοηθούν σημαντικά και τα αντιοξειδωτικά της που πιστεύεται ότι προσφέρουν περαιτέρω προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Παράλληλα, ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα την καθιστούν ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο για άτομα με διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Επίσης η βρώμη προάγει σημαντικά τον κορεσμό, αφού μας χορταίνει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους όπως σαν πρωινό ή ελαφρύ γεύμα μαζί με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σε φαγητά όπως ο κιμάς, αντικαθιστώντας το ψωμί, σε αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα και κράκερ, σε σούπες κλπ. Η ιδιαίτερη γεύση της καθώς και η υφή που προσδίδει στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, παράλληλα με τα πολύτιμα οφέλη της στην υγεία μας, καθιστούν τη βρώμη ένα πολύτιμο και παράλληλα γευστικό εργαλείο της καθημερινής μας διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή