Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, συνδέει την κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, με βελτίωση των συμπτωμάτων άσθματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 34.776 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο αναφορικά με την αναπνευστική τους υγεία και κατέγραψαν τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος για ένα έτος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών των εθελοντών μέσα από ανακλήσεις 24-ώρου και άλλα εργαλεία.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που ακολουθούσαν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 30% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος. Για τις γυναίκες, αντίστοιχα, η πιθανότητα βρέθηκε να είναι 20% μικρότερη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη προστατευτική δράση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, πιθανό να οφείλεται στα φυτοχημικά συστατικά και τις φυτικές ίνες, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αντίθετα, μια δίαιτα με υψηλή κατανάλωση κρέατος, αλατιού και απλών σακχάρων είναι πιθανό να λειτουργεί επιβαρυντικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr