Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας αμύνεται κατά της υπερβολικής ανάπτυξης θερμοκρασίας λόγω της σκληρής δουλειάς των μυών μας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας ρυθμιστής της θερμοκρασίας του σώματός μας. Το πόσο ιδρώτα θα παράγουμε εξαρτάται από την ένταση της άσκησης, αλλά το να ιδρώνουμε υπερβολικά δεν σημαίνει ότι εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ούτε βέβαια ότι καίμε και περισσότερο λίπος.

Μεγάλη προσοχή για αυτούς που φοράνε πολλά ρούχα και κυρίως πλαστικές φόρμες όταν γυμνάζονται το καλοκαίρι με την ελπίδα να χάσουν περισσότερο βάρος.
Κίνδυνος-θάνατος για θερμοπληξία!
Το μόνο που χάνει κανείς έτσι είναι ιδρώτας, δηλαδή υγρά που αντικαθίστανται σε μία ώρα μετά την άσκηση. Επίσης χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα είναι οι τοπικές περιτυλίξεις με πλαστικά φιλμ που έχουν σαν σκοπό την τοπική απώλεια βάρους. Οι ιδρωτοποιοί αδένες λοιπόν δημιουργούν τον ιδρώτα ο οποίος βαθμιαία ανεβαίνει προς την επιδερμίδα.

 Η θερμότητα που παράγεται από τη μυϊκή εργασία προκαλεί την εξάτμιση του ιδρώτα και η εξάτμιση προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας όπου συμβαίνει, γιατί είναι ενδόθερμη αντίδραση και χρησιμοποιεί σαν πηγή θερμότητας αυτήν της επιφάνειας (του σώματος μας στη δεδομένη περίπτωση).

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr