Καφεΐνη και ελληνικός καφές

Η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, ένα εκ των οποίων είναι και ο ελληνικός καφές.

Κύριο γνώρισμα της καφεΐνης είναι η δράση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί μέσω συγκεκριμένων εγκεφαλικών σημάτων, με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τονωτική και διεγερτική της δράση. Η ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να λαμβάνει σε καθημερινή βάση ένας υγιής ενήλικας έχει οριστεί για στα 400 mg ημερησίως. Σε πιο ευαίσθητους πληθυσμούς όπως οι έγκυες ανέρχεται στα 200 – 250 mg.

Πολλοί αγαπούν τον ελληνικό καφέ και ρωτάνε. Πόσο μπορώ να πίνω την ημέρα; Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ θα μας δώσει περίπου 40 mg καφεΐνης ή 70 mg αν είναι μεγαλύτερος με περισσότερο καφέ (σε κούπα). Με βάση τα παραπάνω όρια αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι ο ελληνικός καφές λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ μπορεί να καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευκολία. Εδώ φυσικά θα πρέπει να προσμετρούνται πάντα και οι εναλλακτικές πηγές καφεΐνης στην καθημερινή της διατροφή. Έτσι περισσότερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις «κρυφές» πηγές καφεΐνης.

Για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι μπορεί να μας δώσει από 14 μέχρι και 70 mg. Ένα αναψυκτικό τύπου cola μέχρι 40 mg. Ένα ice tea μέχρι 25 mg. Ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα μέχρι 20 mg. Είναι λοιπόν σημαντικό για κάποιον να συνυπολογίσει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που θα προσλάβει καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσει.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι για όσους δεν θέλουν καθόλου την καφεΐνη στη διατροφή τους, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο ντεκαφεινέ ελληνικός καφές, όπου εκεί η καφεΐνη είναι σχεδόν μηδενική.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr