Τα προβλήματα με το συκώτι αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο. Κυριότερη αιτία τους είναι σίγουρα η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο σύμφωνα με μία νέα έρευνα, όταν μιλάμε για μη αλκοολική λιπώδη νόσο, δηλαδή πρόβλημα με το συκώτι που δεν οφείλεται στο αλκοόλ, η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισή τους.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology, πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Duke Από τα αποτελέσματά της φάνηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης ίσης με τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της μη αλκοολική λιπώδους νόσου του ήπατος στον άνθρωπο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μειώνει την περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ και “ενισχύει την β-οξείδωση στα κύτταρα του ήπατος. Η συσσώρευση επιπλέον λίπους στα ηπατικά κύτταρα, αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς σημαντική αιτία βλαβών στο συκώτι. Όπως οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν αυτή είναι η πρώτη λεπτομερής μελέτη του μηχανισμού για την δράση της καφεΐνης στο ήπαρ και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr