Η καθημερινή πνευματική κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης μετά από κάποια ώρα είναι προβλήματα που λίγο ή πολύ σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε.

Αναζητώντας συμμάχους που θα μας στηρίξουν καθημερινά στο να είμαστε ακμαίοι, βρίσκουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό είτε κρύο (frappé). Η ενισχυτική δράση του καφέ οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη που περιέχει.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που αφυπνίζει τον εγκέφαλό μας με πιστοποιημένη ενισχυτική δράση. Για την ακρίβεια, φαίνεται ότι ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για να μπορούμε να κινούμαστε και να συντονίζουμε αποτελεσματικά τις κινήσεις μας.

Επιπλέον, αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσής μας. Η σεροτονίνη έχει επίσης θετική επίδραση στη διάθεσή μας.. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια πηγή καφεΐνης, με τον κρύο στιγμιαίο (frappé) να περιέχει με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του περί τα 160 mg και το ζεστό 110 mg. Για όλα αυτά, ένας στιγμιαίος καφές μας βοηθάει να ξυπνάμε, να σκεφτόμαστε και να μην κουραζόμαστε εύκολα, τόσο σωματικά όσο και εγκεφαλικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr