Και το χαμηλό βάρος στην εγκυμοσύνη χρειάζεται προσοχή

Πολλές μέλλουσες μαμάδες ανησυχούν για τα κιλά της εγκυμοσύνης και για τις επιπτώσεις στην υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού.
Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One φαίνεται ότι εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί το υψηλό βάρος και το μειωμένο βάρος της μαμάς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την επιβίωση των αρσενικών εμβρύων.

Για τους σκοπούς της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία τα οποία παρείχαν πληροφορίες σχετικά με περισσότερες από 68 εκ. μονήρεις γεννήσεις στις ΗΠΑ από το 1990 έως το 2012. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι γυναίκες που πήραν λιγότερο από 20 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γέννησαν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αρσενικών απογόνων από ότι θηλυκούς. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα αρσενικά έμβρυα χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα θερμικής ενέργειας για την επιτυχή ανάπτυξη.

Επίσης, μέσα από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια κύησης 6 μηνών το ποσοστό θανάτου των αρσενικών εμβρύων ήταν πολύ υψηλότερο μεταξύ των γυναικών που είχαν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr