Καλά τα ω3 λιπαρά αλλά προσοχή στην υπερβολή

Τα ω3 λιπαρά που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το ψάρι και τα καρύδια αποτελούν αναμφισβήτητα τα καλά λιπαρά στη διατροφή μας.
Σχετίζονται με καλή υγεία της καρδιάς, των αγγείων μας και όχι μόνο. Ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες της υπερβολής στην πρόσληψη τους. Ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου OSU, διαπίστωσαν ότι υπερβολική πρόσληψη ω3 μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ελαττωματική απόκριση σε λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια.
Με άλλα λόγια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά παθογόνα μικρόβια, όπως τα βακτήρια. Ωστόσο, όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, τα ποσά των ιχθυελαίων που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες μελέτες είναι συνήθως πάνω από αυτά που θα μπορούσε κανείς να προσλάβει από τα τρόφιμα ή τα συνήθη συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, δεν μιλάμε για ανέφικτες ποσότητες ειδικά για κάποιον που προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από τα τρόφιμα που καταναλώνει και παράλληλα λαμβάνει συμπληρώματα ιχθυελαίων. Τα παραπάνω ερευνητικά δεδομένα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τον πληθυσμό από την κατανάλωση ψαριών και άλλων πηγών ω3 ή την χρήση ιχθυελαίων όπου χρειάζεται.

Ωστόσο, η συμπληρωματική χορήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πιθανές πηγές ω3 λιπαρών στη διατροφή ενός ανθρώπου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr