Κάλιο : Ένα συστατικό ρυθμιστής για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας και βασικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης συνδέονται στενά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, με τη διατροφή να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού είναι σίγουρα μία από τις πρώτες οδηγίες που δίνονται σε άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αφού η υψηλή πρόσληψη νατρίου συγκαταλέγεται στις κυριότερες αιτίες εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, εκτός από τη μείωση του νατρίου της διατροφής, η επαρκής πρόσληψη ενός άλλου θρεπτικού συστατικού μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.

Το εν λόγω συστατικό δεν είναι άλλο από το κάλιο, που μαζί με το νάτριο, αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού και είναι “υπεύθυνο” για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Έτσι, το κάλιο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ειδικότερα, η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου. Από την άλλη, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο πιθανόν να ασκεί και άλλες καρδιο-προστατευτικές δράσεις, ανεξάρτητες από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr