Καλοκαιρινός οδηγός διατροφής για τα παιδιά

Τα σχολεία έκλεισαν και οι διακοπές των παιδιών έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πρωινό ξύπνημα, το σχολείο, το διάβασμα και τις υποχρεώσεις διαδέχονται η ξεκούραση και η ξεγνοιασιά. Από την άλλη, μαζί με τη χαλάρωση των διακοπών παρατηρούνται συχνά αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης των παιδιών, οι οποίες δε θα λέγαμε πως «συμβαδίζουν» με το μέτρο και την ισορροπία. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο ρυθμός αύξησης του βάρους των παιδιών επιταχύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι πολλά παιδιά, περνούν περισσότερες ώρες με τους παππούδες ή άλλα άτομα που αναλαμβάνουν να τα φροντίσουν, καθώς οι περισσότεροι γονείς εξακολουθούν να εργάζονται για το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών διακοπών. Έτσι, η διαφορετική «προσέγγιση» που μπορεί να έχουν οι παππούδες, η μεγαλύτερη ελαστικότητα αλλά και η επιθυμία τους να ευχαριστήσουν και να περιποιηθούν τα παιδιά, μπορεί πολλές φορές να τα βγάλει εκτός διατροφικού προγράμματος.
Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε 3 «σημεία» στα οποία θα πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τόσο από τους γονείς, όσο και από όποιον άλλο προσέχει τα παιδιά κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες:

1. Έμφαση στην κατανάλωση πρωινού. To γεγονός ότι τα παιδιά ξυπνούν λίγο πιο αργά κατά τη διάρκεια των διακοπών, δεν αποτελεί λόγο για να παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα. Επομένως, εξασφαλίστε ότι καταναλώνουν καθημερινά ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, το οποίο θα τους προσφέρει ενέργεια, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της διατροφικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της μέρας.

2. Προσοχή στις «λιχουδιές». Προσφέρετε στο παιδί σας υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών (μετά την ηλικία των 2 ετών). Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά δε μπορούν να φάνε παγωτό ή άλλες καλοκαιρινές λιχουδιές. Απλά φροντίστε τέτοιου είδους επιλογές να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη συχνότητα και ποσότητα.

3. Προτίμηση σε «υγιεινά» ροφήματα. Επιλέξτε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μην ξεχνάτε πως οι χυμοί φρούτων, ακόμη κι αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αποδίδουν αναλογικά περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ένα ολόκληρο φρούτο. Από την άλλη, τα ζαχαρούχα ροφήματα όπως αναψυκτικά και διάφορα συσκευασμένα φρουτοποτά, στερούνται θρεπτικής αξίας, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές» θερμίδες.

Extra tip: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι σωματικά δραστήριο στον ελεύθερο χρόνο του, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδι στην παραλία, σε πάρκα ή πλατείες και περιορίζοντας το χρόνο που αφιερώνει σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση υπολογιστή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr