Κάνω δίαιτα να πίνω νερό πριν το φαγητό ;

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας και φαίνεται να επηρεάζει το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιευθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Obesity διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 500ml νερού (ποσότητα ίση με δυο ποτήρια) μισή ώρα πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με τη μη κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 84 παχύσαρκοι ενήλικες οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε 500ml νερό 30 λεπτά πριν τα 3 γεύματα της ημέρας καθημερινά για 12 εβδομάδες. Στην δεύτερη ομάδα ζητήθηκε απλά να φανταστούν ότι το στομάχι τους ήταν γεμάτο πριν από κάθε κυρίως γεύμα. Επιπλέον όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σωστή διαχείριση του βάρους, έλαβαν συμβουλές για την διατροφή τους αλλά και για τα επίπεδα άσκησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 4,3 κιλών σε διάστημα 12 εβδομάδων, σε σχέση με τη μη κατανάλωση που οδήγησε σε απώλεια 0.8 κιλών. Σύμφωνα με τους ερευνητές το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πόσιμο νερό αυξάνει προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό ή επειδή αισθανόμαστε χορτάτοι με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Επιπλέον αναφέρει ότι ο συνδυασμός με μια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και βελτίωση της διατροφής μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια βάρους.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr