Κάντε δίαιτα στην παραλία

Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, η πολύωρη παραμονή στην παραλία είναι συχνά μια πρόκληση.
Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μένοντας για ώρες στη θάλασσα:

• Οργανωθείτε: σκεφτείτε από πριν πόση ώρα θα λείψετε και άρα πόσα γεύματα θα πρέπει να καλύψετε.

• Προμηθευτείτε ένα μικρό ψυγειάκι: έτσι μπορείτε να μεταφέρετε τρόφιμα όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, δροσερά φρούτα όπως καρπούζι και πεπόνι, σπιτικά σάντουιτς, αλλά και νερό και χυμούς φρούτων.

• Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ψυγείο μαζί σας, μερικές επιλογές ΄ξηράς τροφής’ είναι τα κριτσίνια ή κράκερ ολικής άλεσης ή πολύσπορα, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
Μια άλλη καλή λύση είναι τα ολόκληρα φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα, σταφύλια κλπ) και τα τοστάκια με τυρί και ντομάτα, αλλά χωρίς αλλαντικό, τα οποία και πάλι καλό είναι να καταναλώνονται εντός 2-3 ωρών.

Επίσης μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη μπουκαλάκια με νερό έτσι ώστε να παραμείνουν κρύα για αρκετή ώρα.

Ορισμένοι συσκευασμένοι χυμοί και κρύα τσάγια χωρίς ζάχαρη διατηρούνται εκτός ψυγείου, οπότε μπορείτε απλώς να ζητήσετε ένα ποτήρι με πάγο από την καντίνα της παραλίας.

• Αν δεν έχετε καμία δυνατότητα να μεταφέρετε οτιδήποτε μαζί σας και πρέπει να καταφύγετε στη λύση της καντίνας, προτιμήστε φρέσκους χυμούς, φρουτοσαλάτες, τοστ (ζητήστε το χωρίς βούτυρο) ή μπαγκέτες με απλά υλικά.
Οι σαλάτες με προσεγμένα υλικά επίσης αποτελούν καλή λύση, ωστόσο η υγιεινή τους θα πρέπει πάντα να ελέγχεται.

• Αν θέλετε να φάτε παγωτό, βεβαιωθείτε ότι η συντήρηση τους γίνεται σε κατάλληλα προστατευμένους καταψύκτες και προτιμήστε τα σορμπέ και τις απλές γεύσεις χωρίς πολλά ‘παρελκόμενα’ (ξηρούς καρπούς, σαντιγύ, σιρόπι κλπ).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή