Αν όχι όλη τη Μ. Σαρακοστή, τουλάχιστον τη Μεγάλη εβδομάδα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νηστέψει. Καλώς ή κακώς όμως η νηστεία έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η αποχή από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, αυγού, γαλακτοκομικών και γενικότερα ζωικών προϊόντων, έχει ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της ποσότητας των πρωτεϊνών που παίρνουμε στα γεύματά μας.
Ταυτόχρονα αυξάνονται οι υδατάνθρακες που θα πάρουμε από τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες και την πλειονότητα των φυτικών νηστίσιμων τροφίμων.
Γνωρίζουμε όμως ότι οι πρωτεΐνες δημιουργούν μεγαλύτερο και ευκολότερο κορεσμό, ενώ αντίθετα οι υδατάνθρακες, λόγω των αυξομειώσεων που προκαλούν στο σάκχαρό μας, δεν μας χορταίνουν.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς μπορούμε να κάνουμε πιο «χορταστικό» το νηστίσιμο διαιτολόγιο.

Δύο είναι τα συστατικά που μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε κορεσμό πιο εύκολα και γρήγορα κατά τη νηστεία και κατά συνέπεια πρέπει να αυξήσουμε : οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες.

Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο.
Αυτές βοηθούν στο να μειώνουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου μας, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού μετά από νηστίσιμα φαγητά.
Τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη νηστεία (και περιέχουν πρωτεΐνη) είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το φυτικό γάλα και τυρί (κυρίως σόγιας), το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, παστέλι σε ελεγχόμενες ποσότητες).
Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι), σαλάτες με θαλασσινά, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, που μας προσφέρουν και κορεσμό και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες
– Χρησιμοποιείτε ολικής αλέσεως προϊόντα αντί για απλά. Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.

– Καταναλώνετε περισσότερο τροφές όπως όσπρια και πολλές σαλάτες.

– Προτιμάτε την κατανάλωση φρούτων ή χυμών στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους ακόμη και αν είναι φρέσκοι.

– Επιλέγετε σνακ όπως παστέλι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμί ή ολικής αλέσεως κριτσίνια, τα οποία μπορείτε να συνοδεύετε με φυτικό – νηστίσιμο τυρί ή γάλα.

Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να γευθείτε τη διατροφική ιδιαιτερότητα της Μ. Εβδομάδας, χωρίς να αναζητάτε μονίμως κάτι για να «τσιμπήστε».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr