Ποιος μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς καρπούζι; Πράγματι, πρόκειται για ένα αγαπημένο φρούτο, απόλυτα συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές και τη ζέστη.
Παράλληλα, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

Αρχικά, το καρπούζι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα να διευκολύνει την αναπλήρωση των αυξημένων απωλειών υγρών λόγω ζέστης. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και καλίου, καθώς και πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα καροτενοειδή. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Από την άλλη, στα ευεργετικά συστατικά του καρπουζιού περιλαμβάνεται και η κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, μια φέτα καρπούζι των 300 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 90 θερμίδες. Συνεπώς, θα λέγαμε πως άδικα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «παχυντικό», αφού εάν καταναλωθεί με μέτρο, μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα συστατικά, χωρίς να μας «επιβαρύνει» θερμιδικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr