Καρύδια και αρτηριακή πίεση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως η κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο δίαιτας με χαμηλή

περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 45 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ηλικίας 30-65 ετών. Οι εθελοντές ακολούθησαν αρχικά την ίδια δίαιτα για διάστημα δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, συγκριτικά με την αρχική. Πιο συγκεκριμένα, ακολούθησαν δίαιτα εμπλουτισμένη με καρύδια, δίαιτα που περιείχε ανάλογη ποσότητα α-λινολενικού οξέος και πολυακόρεστων λιπαρών χωρίς καρύδια και δίαιτα στην οποία είχε αντικατασταθεί μέρος των λιπαρών με α-λινολενικό οξύ, χωρίς κατανάλωση καρυδιών.

Συνολικά, και οι τρεις τύποι δίαιτας φάνηκαν να συνδέονται με βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με την αρχική. Ωστόσο, όταν οι εθελοντές κατανάλωναν ολόκληρα καρύδια, τα οφέλη βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι πιθανότατα τα οφέλη των καρυδιών πιθανότατα δεν οφείλονται μόνο στα «καλά» λιπαρά, αλλά και σε άλλα συστατικά που περιέχουν.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της δίαιτας από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και προτείνουν την επιλογή καρυδιών και άλλων πηγών «καλών» λιπαρών, αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr