Κάστανα: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία

Τα κάστανα αποτελούν μια κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικη διατροφική επιλογή, που εκτός από ιδιαίτερη γεύση, διαθέτει και πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για

τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού. Αν και ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, η σύστασή τους θυμίζει περισσότερο αμυλούχο τρόφιμο, καθώς έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.

Αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά, τα κάστανα είναι πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνης Ε, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου, ενώ είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και φυτοχημικών συστατικών, όπως οι πολυφαινόλες.

Όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα κάστανα έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Ενδεικτικά, 4 ψημένα κάστανα μετρίου μεγέθους αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και μία φέτα ψωμί. Τέλος, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr