Κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την  καρδιαγγειακή υγεία

Νέες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation, προτείνουν κατανάλωση ψαριού δύο

φορές την εβδομάδα, με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση μιας μερίδας 100 γραμμαρίων ψαριού δύο φορές την εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στην επιλογή λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και ο τόνος, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς για πιθανή επιμόλυνση των ψαριών με βαρέα μέταλλα, οι επιστήμονες, μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιμόλυνση των ψαριών με υδράργυρο μπορεί πράγματι να έχει σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην υγεία του νευρικού συστήματος των νεογνών, αλλά δε φαίνεται να συνδέεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους ενήλικες. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν πως επί του παρόντος, φαίνεται πως τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης ψαριού ξεπερνούν κατά πολύ τους πιθανούς κινδύνους, ειδικότερα εάν γίνεται επιλογή διαφορετικών ειδών ψαριών και θαλασσινών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr