Κι όμως η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μικρότερη αύξηση του βάρους και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 373.000 εθελοντών, ηλικίας 25-70 ετών, από 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως μέσα σε διάστημα 5 ετών, οι συμμετέχοντες πήραν 2,1 κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η αύξηση του σωματικού βάρους βρέθηκε να είναι μικρότερη μεταξύ των εθελοντών που κατανάλωναν συστηματικά ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίσθηκε με 5% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, δε φαίνεται να συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους. Κλείνοντας, αναφέρει πως η ένταξη των ξηρών καρπών στο διαιτολόγιο μπορεί να προσφέρει ενέργεια, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυτοχημικά συστατικά, ενώ προτείνει την κατανάλωσή τους σε αντικατάσταση ορισμένων ζωικών προϊόντων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr