Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης ζάχαρης από μία έγκυο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, συνδέει την κατανάλωση απλών σακχάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος στο παιδί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 9.000 μητέρες και τα παιδιά τους. Από τις μητέρες είχε ζητηθεί να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, μέσα από το οποίο προσδιορίστηκε η πρόσληψη απλών σακχάρων που περιέχονται σε τρόφιμα και ροφήματα είτε φυσικά ή ως πρόσθετα συστατικά. Για τη διάγνωση αλλεργικού άσθματος στα παιδιά, πραγματοποιήθηκαν αλλεργικά τεστ στην ηλικία των 7 ετών.

Συνολικά, η κατανάλωση απλών σακχάρων στην εγκυμοσύνη φάνηκε να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος στα παιδιά. Ειδικότερα, τα παιδιά των γυναικών με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης απλών σακχάρων είχαν 38% και 101% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών και αλλεργικού άσθματος, αντίστοιχα, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης απλών σακχάρων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως σκοπεύουν να διερευνήσουν περαιτέρω τα παραπάνω ευρήματα, καθώς και να εξετάσουν κατά πόσο ο περιορισμός των απλών σακχάρων στην εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος στο παιδί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr