Κινήσεις ματ για να ρίξετε τη χοληστερίνη σας με σύμμαχο τη β – γλυκάνη

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση και τα σχετιζόμενα με αυτές εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Συνεπώς, η βελτίωση και αποτελεσματική ρύθμιση των τιμών χοληστερόλης είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας της καρδιάς και των αγγείων και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων. Στην προσπάθεια αυτή, οι συνήθειες διατροφής και άσκησης παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης. Παρακάτω, θα βρείτε τέσσερα βασικά βήματα, που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού σας προφίλ:

1. Μειώστε το σωματικό σας βάρος. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται στενά με τις υπερλιπιδαιμίες, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυντική φαίνεται να είναι η «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, η ύπαρξη δηλαδή συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Εάν λοιπόν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος επιδιώξτε σταδιακή απώλεια, η οποία καλό θα είναι να μην υπερβαίνει το 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

2. Λιπαρά: επιλέξτε σωστά. Δώστε έμφαση στην επιλογή «καλών» λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια. Ταυτόχρονα, περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά τρόφιμα και τα γεύματα τύπου φαστφούντ.

3. Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Καταναλώστε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης και φροντίστε για την τακτική κατανάλωση οσπρίων. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης.

4. Βάλτε στη διατροφή σας τις β γλυκάνες. Οι β – γλυκάνες είναι φυσικά συστατικά. Αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών, που βρίσκονται στα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές της το κριθάρι και τη βρώμη. Τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, ασκεί σημαντικότατη καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), βασιζόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία η οποία δείχνει πως η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%, έχει εγκρίνει αντίστοιχους ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα.
Ένα αγαπημένο για παράδειγμα τρόφιμο είναι τα γνωστά μας cream crackers με β γλυκάνη. Μπορούν να αποτελέσουν συστατικό ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού, ενός σνακ κα., προσφέροντας ένα φυσικό σύμμαχο, στη μάχη για τη μείωση της χοληστερίνης. Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο -Διατροφολόγο, MSc
Αντιπρόεδρο Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής