Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν: α) στην απώλεια βάρους όταν αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου προγράμματος διατροφής με αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, β) δεν αυξάνουν την όρεξη ούτε προκαλούν κάποια αισθητή αλλαγή στο αίσθημα κορεσμού, γ) μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του «χαμένου» βάρους, και δ) είναι ασφαλή για άτομα με διαβήτη.

Με όλα τα παραπάνω συναινεί ομάδα επιστημόνων παγκοσμίου φήμης μεταξύ των οποίων οι Καθηγητές Adam Drewnowski, James Hill, Eeva Widström, Hely Tuorila και Anne Raben, οι οποίοι συνέταξαν μία κοινή έκθεση (Consensus Statement) μετά από προσεκτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που έδωσε απάντηση σε συχνά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους
“Η διαχείριση του σωματικού βάρους είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και πιστεύω ότι πλέον έχουμε έναν τεράστιο όγκο μελετών που δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι βοηθητικά εργαλεία για τον έλεγχο του σωματικού βάρους” δήλωσε ο καθηγητής James Hill συμπεραίνοντας ότι “αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό”.

Η ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι επιβεβαιωμένη
Η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σε τρόφιμα και ροφήματα εκγρίνεται από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο μετά από διεξοδική μελέτη της ασφάλειάς τους από τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας και οι οποίες επαναξιολογούν τακτικά όλα τα δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προ ενός έτους επαναξιολόγηση και επανέγκρισή της ασπαρτάμης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για χρήση από το γενικό πληθυσμό (με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετουρία).

Τα γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη…
…και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα κορεσμού. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα γλυκαντικά μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση και να βοηθήσουν στη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
…συμβάλλουν ωστόσο στη μείωση των θερμίδων της δίαιτας.
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά συμβάλλουν στη μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση συστατικών υψηλότερου ενεργειακού περιεχομένου. Επιπλέον, η ελεύθερη πρόσληψη ενέργειας τείνει να είναι χαμηλότερη όταν χρησιμοποιούνται προϊόντα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να αντισταθμίζουν μερικώς μόνο και όχι ολικά τις θερμίδες που έχουν αφαιρεθεί.

Extra tips από τους ειδικούς!
Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν θετική επίδραση στις τιμές της μεταγευματικής γλυκόζης και ινσουλίνης σε υγιή άτομα αλλά και σε άτομα με διαβήτη, καθώς και στην υγεία των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων, ροφημάτων, οδοντόκρεμας ή φαρμάκων υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτά δεν περιέχονται άλλα συστατικά που προκαλούν τερηδόνα ή διάβρωση των δοντιών.

Κλείνοντας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, παρέχοντας γλυκιά γεύση με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και τα τρόφιμα ή ροφήματα που τα περιέχουν μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά σε μία υγιεινή και ισορροπημένη θερμιδικά διατροφή. Προυπόθεση αποτελεί πάντα η μη αντικατάσταση των «εξοικονομούμενων» θερμίδων από άλλες πηγές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr