Υλικά
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Αλάτι

Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ξερό
4 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
3-4 κόκκους μπαχάρι
Πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τον τραχανά με νερό για 5 λεπτά και τον στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο μπωλ τοποθετούμε τον κιμά και προσθέτουμε τον τραχανά, το κύμινο, το ξύδι, το σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπέρι και όσο αλάτι χρειαστεί. Ανακατεύουμε ζυμώνοντας με το χέρι και τον αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα. Πλάθουμε μεγάλα μακρόστενα σουτζουκάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε ζεστά από το φούρνο και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Τα αφήνουμε 10 λεπτά να ενσωματωθούν και σερβίρουμε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr