Κολλημένοι με τη ζάχαρη

Για κάποιους αποτελεί ένα γλυκό πειρασμό που δεν ζουν χωρίς αυτόν. Για κάποιους άλλους ένα απαγορευμένο καρπό, ενώ για τους πιο διατροφικά συνειδητοποιημένους, μια γλυκαντική ύλη που θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Όπως και να έχει η ζάχαρη, ή επιστημονικά σακχαρόζη, ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων και πιο συγκεκριμένα στους δισακχαρίτες.
Είναι μία γλυκαντική ουσία που διασπάται και απορροφάται σχεδόν άμεσα από το σώμα μας, με τη μορφή της γλυκόζης. Αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και η αυξημένη πρόσληψή της έχει ενοχοποιηθεί για πρόσληψη βάρους ή για αδυναμία απώλειας βάρους, για διαβήτη, για οδοντικά προβλήματα κ.α..

Ωστόσο, είναι ένα συστατικό της διατροφής μας, καθώς η γλυκόζη που περιέχει αποτελεί την πρωταρχική πηγή παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό. Είναι ίσως το μόνο τρόφιμο με τόσο πολλούς οπαδούς αλλά παράλληλα τόσες αρνητικές αναφορές για την χρήση της. Ακούγεται ότι ευθύνεται για την αύξηση του βάρους, για την εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.
Στην πραγματικότητα, καμία από τις παραπάνω αναφορές, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την ζάχαρη, όταν χρησιμοποιείται με μέτρο και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Σχετικά με την θερμιδική αξία της 1 γραμμάριο αποδίδει 4 θερμίδες, δηλαδή το 1 κουταλάκι του γλυκού μόλις 20 θερμίδες. Αντίστοιχα 1 γρ λαδιού ή άλλου λίπους αποδίδει 9 θερμίδες και το 1 κουταλάκι περίπου στις 45 θερμίδες. Οι θερμίδες ωστόσο της ζάχαρης, αναφέρονται ως κενές θερμίδες. Δηλαδή είναι θερμίδες που δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω θρέψη ενός οργανισμού.
Πράγματι η ζάχαρη – επεξεργασμένη ή μαύρη – δεν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αλλά μόνο θερμίδες. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

Που υπάρχει η ζάχαρη;
Η ζάχαρη ως ζάχαρη είναι εύκολο να εντοπιστεί όταν χρησιμοποιείται σε ένα γλυκό ή προστίθεται σε ένα ρόφημα. Ωστόσο, ζάχαρη ή απλά σάκχαρα δεν περιέχονται μόνο εκεί, αλλά και σε τρόφιμα όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι σοκολάτες και τα προϊόντα τους, μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού, διάφορες σως και σάλτσες, όπως η κέτσαπ, ακόμη και στην ψίχα ψωμιού για τοστ.
Ακόμη και τα πλέον υγιεινά τρόφιμα τα φρούτα μπορεί να περιέχουν απλά σάκχαρα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχουν κακά τρόφιμα αλλά κακή διατροφή.
Όταν λοιπόν δεν γίνετε κατάχρηση ακόμη και η ζάχαρη έχει τη θέση της.
 Ένας καλός τρόπος να ελέγχουμε πόση ζάχαρη έχει ένα τρόφιμο είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων, όπου με τον όρο απλά σάκχαρα θα διαπιστώνουμε πόση ζάχαρη ή αντίστοιχοι υδατάνθρακες περιέχονται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr