Θέλετε να χάσετε βάρος αλλά οι δίαιτες σας δυσκολεύουν ή σας κάνουν να νιώθετε πολύ περιορισμένοι;

Παρόλο που η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που εξασφαλίζει απώλεια βάρους με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά σας είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής προσέγγιση, ένας πιο ‘χαλαρός’ τρόπος είναι η έξυπνη εξοικονόμηση θερμίδων από τη διατροφή.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να ‘κόψετε’ θερμίδες από το ημερήσιο διαιτολόγιο σας:

• Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο: όταν η ποσότητα του φαγητού παρουσιάζεται σε ένα γεμάτο (μικρότερο) πιάτο, τότε βοηθάμε τον εγκέφαλο να δώσει το μήνυμα του κορεσμού με λιγότερη ποσότητα.

• Περιορίστε τη χρήση λιπαρών ουσιών: το λίπος έχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, ενώ δεν προάγει τον κορεσμό όσο τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά. Ποιοτικά, το ελαιόλαδο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το φαγητό και τη σαλάτα, ωστόσο δεν παύει να έχει τις ίδιες θερμίδες με οποιοδήποτε άλλο λίπος. Κατ’ επέκταση, προτιμάτε ελαιόλαδο, αλλά μην υπερβαίνετε τη μία κουταλιά της σούπας ανά μερίδα.

• Επιλέγετε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης: έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα λευκά, ωστόσο χορταίνουν περισσότερο, κάνοντας σας να τρώτε λιγότερο.

• Προτιμήστε γλυκό του κουταλιού ή σορμπέ φρούτων αντί για λιπαρά γλυκά όπως πάστες, σιροπιαστά, παγωτά κλπ: περιέχουν πολλή ζάχαρη και καθόλου λίπους, επομένως με την έντονη γλυκιά γεύση τους καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό δίνοντας λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο και πάλι χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα.

• Απομακρύνετε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο. Στο σουβλατζίδικο, ζητήστε την πίτα από το σουβλάκι αλάδωτη και αποφύγετε το γύρο (χοιρινό ή κοτόπουλο) – το καλαμάκι κοτόπουλο έχει πολύ λιγότερες θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή