Κουκιά ξερά σε μορφή φάβας

Υλικά
300 γραμμάρια κουκιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι
Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκιά σε αλατισμένο νερό για 12 ώρες ώστε να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε τα κουκιά από το νερό και τα ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το 1 κρεμμύδι 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα κουκιά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Συνεχίζετε συμπληρώνοντας με νερό μέχρι να φτάσει 2 δάχτυλά πάνω από τα κουκιά και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας τα να σιγοβράσουν για 1- 1½ ώρες. Συμπληρώνετε νερό κατά την διάρκεια του βρασίματος έτσι ώστε τα κουκιά να παραμένουν συνέχεια σκεπασμένα και όταν είναι έτοιμα τα αποσύρετε από την φωτιά και τα σκεπάζετε με μια πετσέτα μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και πολτοποιείτε με μια ράβδο μέχρι να πάρουν μια ωραία απαλή υφή. Σερβίρετε τα κουκιά με χυμό λεμόνι ή ξύδι και ελαιόλαδο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr