Κρεμμύδι για το σπλαχνικό λίπος!

Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υπερβολικού σπλαχνικού λίπους και να προάγουν την υγιέστερη λειτουργία του ήπατος!

Είναι εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένο ένα λαχανικό που καλλιεργείται για τουλάχιστον 5.500 χρόνια και ήταν τόσο πανταχού παρόν στα μενού των αρχαίων Αιγυπτίων και Σουμερίων όσο είναι σήμερα στην ιταλική, γαλλική, κινέζικη και σχεδόν κάθε άλλη κουζίνα.

Σύμφωνα με επιστήμονες στο Hokkaido Information University στην Ιαπωνία, περιέχει άφθονη παροχή ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερσετίνη που όχι μόνο παρουσιάζει αντιοξειδωτικά και αντιυπερτασικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του υπερβολικού σπλαχνικού λίπους – του επιβλαβούς είδους που τυλίγεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα.

Σε μια δοκιμή 12 εβδομάδων, τα άτομα έλαβαν 9 γραμμάρια σκόνης κρεμμυδιού πλούσια σε κερσετίνη την ημέρα, ενώ διατήρησαν τα συνήθη επίπεδα άσκησης και διατροφικών συνηθειών.

Στο τέλος της δοκιμής, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα «καλής» υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης βρέθηκε ότι είχαν πολύ λιγότερη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και πιο υγιή ηπατική λειτουργία από την ομάδα ελέγχου.

Αυτό, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, δείχνει ότι το ταπεινό κρεμμύδι μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει περισσότερα επίπεδα πλεονεκτημάτων. Η κερσετίνη που βρίσκεται στα κρεμμύδια έχει βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, προάγει την υγεία του προστάτη και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν ακόμη και κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα κρεμμύδια μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προσοχή όμως πώς τα ξεφλουδίζετε. Μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών στα εξωτερικά στρώματα της σάρκας του κρεμμυδιού, επομένως θα θέλετε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν λιγότερο το βρώσιμο μέρος κατά το ξεφλούδισμα.