Κριθαρώτο με κρητικό απάκι

Μια συνταγή για τους λάτρεις της παραδοσιακής κρητικής διατροφής και όχι μόνο.

Υλικά για 4 άτομα
300γρ απάκι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό
Ελάχιστο αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το απάκι σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο ανακατεύοντάς το για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι το απάκι και το ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το χυμό ντομάτα, τον πελτέ και το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να τραβήξει τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr