Όσο και αν ηχεί παράξενα στα αυτιά μας το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, ωστόσο αποτελεί πρόταση πολλών αθλητών μετά από… δοκιμασία στα δικά τους γυμνά πόδια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα ένας άγγλος αθλητές, ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια το λεγόμενο «ξυπόλυτο τρέξιμο» (barefoot running) προσπαθώντας να βρει εναλλακτικούς και πρωτότυπους τρόπους άθλησης. Σήμερα, το ξυπόλυτο τρέξιμο, αποτελεί ήδη μια τάση, που υιοθετείται από όλο και περισσότερους αθλητές, που υποστηρίζουν, πως το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, προκαλεί πολύ λιγότερους τραυματισμούς στο πόδι από ότι το τρέξιμο με αθλητικό παπούτσι.

Οι ειδικοί αναφέρουν, πως από την απαρχή του κόσμου, ο άνθρωπος διαθέτει πέλματα ανατομικά κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να τρέξουν γυμνά σε μεγάλες αποστάσεις. Οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια, έτρεχαν ξυπόλυτοι όχι μόνο για να κυνηγήσουν και να εξασφαλίσουν την τροφή τους αλλά και για να μη γίνουν οι ίδιοι… τροφή στα άγρια θηρία, που τους καταδίωκαν.

Η ιδέα, πως τα αθλητικά παπούτσια αρκετές φορές καταστρέφουν και δεν προστατεύουν το πόδι, όπως θα έπρεπε, δεν είναι καινούργια. Πολλοί γιατροί και φυσικοθεραπευτές αναφέρουν, πως ορισμένα αθλητικά παπούτσια, έχουν στο πόδι την ίδια επίδραση με αυτήν, που έχει ο γύψος, που τοποθετείται μετά από σπάσιμο.

Το πόδι λόγω ελλιπούς στήριξης από το εντελώς ακατάλληλο παπούτσι, δεν έχει την κατάλληλη στήριξη, που θα έπρεπε και για τον λόγο αυτό, ατροφεί. Και καθώς, τα καλά και σωστά αθλητικά παπούτσια είναι ιδιαίτερα ακριβά και πολλοί αθλούμενοι στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις, η ζημιά, που μπορεί να προκληθεί στο πόδι τους είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν θα έτρεχαν ξυπόλητοι.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr