Λατρεύω τις πατάτες. Παχαίνουν;

Η πατάτα είναι ένα τρόφιμο με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Στην Γαλλία του μεσαίωνα, επιτρεπόταν η κατανάλωση της μόνο από τους ευγενείς. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους έχοντας όμως την ταμπέλα του τροφίμου που παχαίνει..

Για να δούμε όμως τί λένε οι αριθμοί.
Μία μικρή μερίδα πατάτες τηγανιτές αποδίδει κατά μέσο όρο περίπου 470 θερμίδες.

Αντίστοιχα 1 μικρή μερίδα πατάτες στον φούρνο μαγειρεμένες με λάδι αποδίδουν 430 θερμίδες. Η διαφορά τους δεν είναι και τόσο μεγάλη. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στα περιεχόμενα κορεσμένα, δηλαδή τα κακά λιπαρά που προέρχονται από το τηγάνισμα.

Αν τώρα θέλετε να μην παίρνετε τόσες θερμίδες, ψήστε την στον φούρνο με λίγο λάδι ή βράστε την. Έτσι η θερμιδική αξία κατεβαίνει στις 200 – 250 θερμίδες. Επίσης μπορείτε να την κόψετε όπως αν την τηγανίζατε, να τη λαδώσετε μόνο βάζοντας μία κουταλιά λάδι στα χέρια σας και να την ψήσετε στον αέρα για 40 λεπτά. Λίγοι θα καταλάβουν ότι δεν τις έχετε φτιάξει στο τηγάνι.

Επίσης, θα πρέπει να τηγανίζετε με ελαιόλαδο. Να προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί. Να στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε και να κλείνετε το καπάκι κατά το τηγάνισμα γιατί έτσι το λάδι δεν οξειδώνεται γρήγορα.
Να μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, και τέλος να αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τουλάχιστον δεύτερο τηγάνισμα

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr