Υλικά
1 κιλό μανιτάρια λευκά
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 1/3 φλιτζάνι κριθαράκι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και αλειμμένα με το πολτοποιημένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ανακατεύοντας για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό και τον πελτέ της ντομάτας, προσθέτουμε το κρασί και περίπου 3 ποτήρια νερό. Βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ και προσθέτουμε το κριθαράκι και το αλάτι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα, γιατί κολλάει. Όταν κοντεύουν να τελειώσουν τα υγρά προσθέτουμε τα μανιτάρια. Δοκιμάζουμε το κριθαράκι για να δούμε αν είναι ψημένο ώστε αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό και να το ψήσουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Όταν έχουν ψηθεί όλα τα υλικά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr