Light μουσακάς

Υλικά
4-5 μεγάλες πατάτες
4 μελιτζάνες φλάσκες
2 φλιτζάνια κιμά κοκκινιστό (όπως αυτών που φτιάχνετε για τα μακαρόνια, μπορείτε να βρείτε σχετική παλαιότερη συνταγή με τίτλο «μοσχαρίσιος κιμάς με λαχανικά»)
2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ανακατεμένο ρεγγάτο, γραβιέρα και gouda)
Αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Κρέμα
4 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού. Τις βάζουμε σε ένα μπωλ με πολύ αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε για ½ ώρα για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό, τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν λίγο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους επίσης 1 εκατοστού. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και στήνουμε τις πατάτες σε σειρές έτσι ώστε η καθεμία να «πατάει» στην άκρη της προηγούμενης χωρίς να τη σκεπάζει. Το ίδιο κάνουμε με τις ροδέλες της μελιτζάνας. Ραντίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες με 4 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στου 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες στον πάτο ενός πυρέξ το οποίο το έχουμε λαδώσει για να μην κολλήσει το φαγητό. Καλύπτουμε όλο τον πυθμένα. Επάνω στις πατάτες στρώνουμε τις μελιτζάνες ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του πυρέξ. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα και στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε το τυρί. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr