Μια πιο υγιεινή παραλλαγή της μαγειρίτσα. Κατάλληλη ιδιαιτέρως για άτομα με υψηλό ουρικό οξύ ή προβλήματα με την καρδιά τους.

Υλικά
1 κιλό διάφορα μανιτάρια (λευκά, πορτο μπέλο, πλευρώτους)
1 ματσάκι (περίπου 7-8) κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
Φύλλα από 1 μικρό μαρούλι ψιλοκομμένα
1 αυγό
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σκουπίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το 1 φλιτζάνι άνηθο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ½ λίτρο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε μέσα και το ρύζι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα αφήνοντας το ρύζι να βράσει για 10 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε το μαρούλι και το αφήνουμε και αυτό να βράσει μέσα στη σούπα μας για 3-4 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το αυγό και διαδοχικά προσθέτουμε λίγο από το χυμό λεμόνι και μικρές κουταλιές από το ζωμό που έχουμε μέσα στην κατσαρόλα χτυπώντας το μίγμα γρήγορα.
Όταν έχουμε ρίξει όλο το χυμό λεμόνι στο αυγό και έχουμε προσθέσει και αρκετές κουταλιές από τον καυτό ζωμό έτσι ώστε τα αυγά να έχουν ζεσταθεί πολύ, ρίχνουμε το αυγό σιγά σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Βράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτοντας και τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατεύοντας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr