Το μαγγάνιο ανήκει στα λιγότερο γνωστά θρεπτικά συστατικά, αν και είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό. Αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων και συμμετέχει σε πλήθος βιολογικών

αντιδράσεων, όπως ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και των λιπιδίων, ο οστικός σχηματισμός, η δημιουργία συνδετικού ιστού, η επούλωση των πληγών και η σύνθεση ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η μακροχρόνια ανεπαρκής πρόσληψη μαγγανίου πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο στην παθογένεια χρόνιων νοσημάτων όπως η οστεοπόρωση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγγανίου ανέρχεται σε 2,3 mg για τους άνδρες και 1,8 mg για τις γυναίκες και μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσα από την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Ειδικότερα, στις πλούσιες πηγές μαγγανίου περιλαμβάνονται κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το μαγγάνιο «ανταγωνίζεται» το σίδηρο σε επίπεδο απορρόφησης, με αποτέλεσμα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο να εμφανίζουν χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα μαγγανίου και το αντίστροφο.

Τέλος, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων που περιέχουν μαγγάνιο, καθώς η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων τοξικότητας. Έτσι, συστήνεται η αποφυγή της λήψης συμπληρωμάτων που περιέχουν πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr