Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, υποστήριξε ότι τα παιδιά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα τους εάν η μητέρα τους είχε ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Southampton σύγκριναν πως τα επίπεδα της βιταμίνης D εγκύων γυναικών θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη σύσταση σώματος των παιδιών κατά την παιδική ηλικία.

Τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι εκείνα τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα των παιδιών με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των 6 ετών.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα μητρικά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης ασκούν κάποιες προγραμματιστικές επιδράσεις στο έμβρυο, οι οποίες παραμένουν στο βρέφος και πιθανά το προδιαθέτουν στην πρόσληψη βάρους και λίπους κατά την μετέπειτα ζωή ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

Πρόσθετες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για την επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων. Παρόλα αυτά, τα παρόντα ευρήματα θέτουν κάποιες ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που φαίνεται να επικρατούν στις υποψήφιες μητέρες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr