Μάθετε τί είναι τα αντιοξειδωτικά

Πολύς λόγος γίνεται από τους διαιτολόγους και από τους επιστήμονες του χώρου υγείας για τα αντιοξειδωτικά συστατικά των τροφίμων και τα μοναδικά οφέλη που αυτά μπορούν να παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι είναι στην πραγματικότητα τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν συστατικά των τροφίμων, και μπορεί να είναι μέταλλα (π.χ. σελήνιο), βιταμίνες (βιταμίνη C και Ε) αλλά και φυτοσυστατικά, τα οποία παράγουν τα φυτά για να προστατευτούν από αντιδράσεις υποβάθμισης, όπως είναι η οξείδωση (π.χ. τάγγισμα των λιπών).

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τη φυσική φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες τις οποίες παράγει το σώμα μας μόνο του και μέσα από την αλληλεπίδρασή του με βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα και το στρες. Το οξειδωτικό στρες το οποίο προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες συσχετίζεται με την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, ο καρκίνος κ.ά.

Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά αποτελούν μια φυσική ασπίδα του οργανισμού κατά του οξειδωτικού στρες προστατεύοντάς τον από χρόνια νοσήματα φθοράς και από μηχανισμούς γήρανσης και φθοράς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr