Μειώστε την κακή χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

Η «κακή» χοληστερόλη ή LDL-χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη που λειτουργεί ως «μεταφορέας» της χοληστερόλης και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της από το ήπαρ προς τους ιστούς. Ο χαρακτηρισμός της ως «κακή» προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση των επιπέδων της συγκεκριμένης λιποπρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερη εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση όχι μόνο της ολικής χοληστερόλης, αλλά και της LDL-χοληστερόλης.

Το σωματικό βάρος και οι συνήθειες διατροφής μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την LDL-χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και αντίστοιχα η μείωσή του σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, η αποφυγή των πλούσιων πηγών κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων και η αντικατάστασή τους από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, (από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρι) η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών και η συστηματική ενασχόληση με κάποια μορφή άσκησης, αποτελούν βασικά βήματα για τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, η ένταξη δραστικών συστατικών που βρίσκουμε μέσα στα τρόφιμα και σχετίζονται με καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι οι β – γλυκάνες.

Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια, ο λιναρόσπορος και τα δημητριακά, με κυριότερο από αυτά τη βρώμη. Έχουν σχετιστεί με μείωση τόσο της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης και η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%.
Θα τις βρούμε στη βρώμη και σε προϊόντα της και ιδιαιτέρως λειτουργικά τρόφιμα όπως crackers τύπου cream crackers και φρυγανιές με β γλυκάνες βρώμης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη ή έξι φρυγανιών με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1 γρ. β-γλυκάνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόσληψη της ποσότητας β γλυκανών που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως για τον καλύτερο έλεγχο της LDL αλλά και της ολικής χοληστερόλης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr